2.1 Veckoutmaningar

KAN GODA GÄRNINGAR VERKLIGEN HJÄLPA MOT SMÄRTA OCH STRESS?

Goda gärningar: Kan det hjälpa mot smärta och stress? Pinterest pin

Kan goda gärningar hjälpa mot smärta och stress?

Ja, faktum är att vänlighet inte bara är en djupt underskattad

källa till glädje och tacksamhet, utan också något som kan

hjälpa till att minska smärta och stress.

I Sverige firar vi ju Vänliga Veckan varje år, men vad vet du

egentligen om vänlighet och vad det innebär att vara vänlig?

Hur står det till med vänligheten i ditt dagliga liv?

Är du kanske redo för en veckolång vänlighets-utmaning?

GODA GÄRNINGAR VI MINNS

Den här veckan, i en serie om sju artiklar, skulle jag vilja prata om goda gärningar, eller Random Acts of Kindness som vi säger på engelska. Om du följer med kommer vi att diskutera vad goda gärningar är och hur små, spridda handlingar av vänlighet spelar en viktig roll för vårt välbefinnande. Vi kommer också att titta på hur man kan öva upp sin kapacitet för vänlighet och vänliga handlingar, samt hur allt detta hänger ihop med faktorer som smärtlindring, minskad stresspåverkan och ökad livsglädje.

Jag hoppas att du hittar något som intresserar dig i dessa texter, och att du antar min veckolånga vänlighetsutmaning efter att du läst alla inlägg. Om du gör det, glöm inte att komma tillbaka och berätta hur det gick och vad du lärde dig av upplevelsen.

Tydliggörande: Vissa länkar här på bloggen är så kallade affiliate links och om du väljer att köpa produkter genom dem får jag en viss ersättning för det. Om du vill veta mer om hur dessa länkar fungerar och varför jag har valt att använda dem kan du klicka här.

   1. För en person kan vänligheten vara den där gången då någon oväntat räckte ut handen och hjälpte till just när nöden var som allra störst;
   2. För en annan kan det vara något så enkelt som att någon hjälpte dem att släpa barnvagnen, eller den tunga resväskan, uppför trapporna vid tågstationen;
   3. En tredje person kanske minns en speciell kommentar, komplimang, eller ett gott råd som den goda gärning som haft störst betydelse för deras liv; och
   4. En fjärde person kanske minns hur ett vänligt leende lyste upp deras tillvaro under en, i övrigt, riktigt dyster dag.

MINDRE STRESS LEDER TILL BÄTTRE HÄLSA

Stress är en stor riskfaktor för ett antal allvarliga åkommor som, till exempel, ämnesomsättningssjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Forskare har tillbringat många år med att försöka förstå förhållandet mellan stress och sjukdom bättre; men “det är komplicerat” som Facebook säger.

Det finns många olika typer av stress och alla har inte negativa effekter. Åtminstone inte på alla människor, hela tiden och i alla situationer. Det finns till exempel människor som presterar bättre när de utsätts för så kallad positiv stress. Och det finns studier som visar att kortvarig stress kan hjälpa till att öka immunförsvaret.

Tyvärr är dock den typ av stress som de flesta av oss stöter på, och måste kämpa med, av den kroniska sorten och det finns inga positiva aspekter av den maran. Utan att gå in på alla detaljer (det är ju trots allt inte medicin eller biologi Växthuset handlar om) kan vi lära oss att kronisk stress:

   • undertrycker immunförsvaret, vilket kan leda till en mängd olika sjukdomar;
   • gör dig mottaglig för virusinfektioner;
   • förvärrar andningsproblem hos personer med astma;
   • förändrar insulinbehovet;
   • leder till diabetes och fetma;
   • förändrar syrakoncentrationen i magen;
   • orsakar sår och / eller ulcerös kolit;
   • orsakar ateroskleros (plackuppbyggnad i artärerna);
   • utlöser neuroser, depression och schizofreni; och
   • är kopplad till tumörutveckling och undertryckande av naturliga mördarceller som förhindrar metastasbildning och förstör små metastaser.

Listan över samtliga problem som kronisk eller långvarig stress har, kan ha eller tros ha en roll i är v-ä-l-d-i-g-t  l-å-n-g. De vi kan se här ovan är alltså bara ett urval, men de räcker långt som förklaring till varför stress är något vi kanske ska ta på allvar och akta oss för.

Men tänk om vi redan känner oss stressade? Och tänk om vi redan har vissa stressrelaterade problem? Vad gör vi då? Den goda nyheten är att det finns effektiva motgifter att tillgå. De kan användas både för att avvärja stressymtom innan de hunnit bli skadliga och för att förbättra, eller till och med (hjälpa till att) bota, stressrelaterade tillstånd. [1]

Låt oss nu titta närmare på några av de positiva effekter goda gärningar kan ha på både givare och mottagare.

GLÄDJEHORMONER = SMÄRTLINDRING = LIVSKVALITET

Glädjehormoner

TACKSAMHET OCH BÄTTRE RELATIONER

PSSST!

Evalena Styf
M/S Resilience

VAD KUL ATT DU ÄR HÄR! VAD VILL DU GÖRA NU?

DAGENS FRÅGA?

HJÄLPA TILL?

Vill hjälpa Växthuset nå ut till fler läsare kan du dela och gilla inlägg på pinterest, sociala medier och/eller i andra sammanhang. Tagga mig gärna när du gör det, så jag får möjlighet att tacka för hjälpen.

Kom ihåg att dela antingen med en länk tillbaka till sidan (det finns knappar för det överst på sidan). Använder du någon av mina texter i andra sammanhang lägger du till en källhänvisning som innehåller författarnamn, titel samt var och när det publicerades.

Det kan till exempel se ut så här:

Styf, Evalena. 2020. Namn på blogginlägget. Växthuset. [Blogg] 1 januari. http://frkstyf.com/ÅÅÅÅ/MM/DD/namn-pa-inlagget/ (Hämtad YYYY-MM-DD).

Du kan även hjälpa Växthuset genom att följa mig på sociala medier och gilla-dela-kommentera när jag postar något nytt.

För närvarande kan du hitta Växthuset på facebookpå instagram och på twitter. På pinterest har jag bara ett konto på engelska, men där finns även så kallade boards där jag lägger upp en ny pin för varje nytt blogginlägg på svenska. Här hittar du min coachingrelaterade pinterest; men jag har också en hel massa spännande samlingar med allt från matlagning och hemmafixartips till resmål och språkråd på Evalenas pinterest.

Månadsmailet rullar igång i början av 2021, men du kan prenumerera redan nu om du vill vara säker på att inte missa något. Alla som prenumerar innan nyhetsbrevets början kommer att få en liten present eller två efter att första månadsmailet skickats ut.

Som blivande proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt just nu är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att följa med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan locka hit tillräckligt många för att google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.

Om du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va? =)

LÄSA MER?

MEN HAR DU SETT PÅ GRÖNE? NU ÄR DET ALLT BRA NÄRA DU!
Nej men nu tycker jag det börjar likna ankskit
NEJ MEN NU TYCKER JAG DET BÖRJAR LIKNA ANKSKIT HÖRRNI
Tjohoo Idag börjar nedräkningen
TJOHOO! IDAG BÖRJAR I ALLA FALL NEDRÄKNINGEN PÅ ALLVAR