50 GODA GÄRNINGAR SOM SPRIDER GLÄDJE OCH ÖKAT VÄLBEFINNANDE

50 exempel på goda gärningar som kan glädja någon idag.
Har du provat någon av dessa tidigare?
Eller har du några som vi borde lägga till i listan?
Häng med så fortsätter vi utforska tema: vänlighet tillsammans
och fortsätter förberedelserna för vår kommande veckolånga utmaning.

50 GODA GÄRNINGAR
Förra veckan öppnade jag dörren till Växthusets foajé och startade den här bloggen med en temavecka om vänlighet och en introduktion till begreppet goda gärningar. Eller Random Acts of Kindness (RAK) som det heter på engelska. Vi lärde oss om ”glada hormoner” och hur vänlighet, generositet och tacksamhet kan bidra till smärtlindring, stressreducering och ökad livsglädje
Idag fortsätter vi detta tema med att titta på exempel på goda gärningar. Jag har sammanställt en lista med 50 olika förslag på saker du kan göra för att glädja någon annan och öka ditt eget välbefinnande på kuppen. Den är självfallet inte komplett, men jag tänkte att den kanske kan inspirera och hjälpa oss att knåpa ihop en mer utförlig lista tillsammans.
Jag hoppas att du hittar något som tilltalar dig i dessa artiklar, och att du hakar på och ger den kommande veckoutmaningen en chans.
Tydliggörande: Vissa länkar här på bloggen är så kallade affiliate links och om du väljer att köpa produkter genom dem får jag en viss ersättning för det. Om du vill veta mer om hur dessa länkar fungerar och varför jag har valt att använda dem kan du klicka här.
Att goda gärningar skulle kunna vara något vi ägnar oss dagligen kanske känns lika främmande för dig just nu som det gjorde för mig i början. Kanske är du mer påläst, och har hunnit filosofera mer, än vad jag hade gjort men har ändå inte gjort goda gärningar till en del av din dagliga rutin? Känner du att något håller dig tillbaka? Har du svårt att komma med idéer och/eller att hitta sätt och tillfällen att visa vänlighet och göra goda gärningar?
Oavsett var just du befinner dig på en skala från “tveksam” till “redan där” föreslår jag att du läser vidare så ska jag göra vad jag kan för att bena ur det här konceptet och rada upp en massa exempel på hur du kan göra för att komma igång och hitta en rutin som passar just dig och din livssituation.
Vi börjar med att gå igenom tio olika typer av goda gärningar och de första fem exemplen jag kunde komma på för var och en av dem. Vi har alltså en lista med 50 olika idéer som vi ska gå igenom nu. Du kan läsa igenom alla på en gång, dela upp dem och ta en grupp i sänder, eller så kan jag läsa dem för dig. (Men då får du vänta till ljudfilen är färdig.)
I den här listan har jag försökt fokusera på goda gärningar som är förhållandevis billiga och inte tar en himla massa tid att genomföra. Några av dem kostar ingenting alls medan andra kostar pengar (från några öre till mer betydande belopp). Några är avklarade på ett ögonblick, medan andra är såväl tids- som arbetskrävande. Tanken är att alla ska kunna välja idéer som passar den egna plånboken och komfortnivån och sätta igång.
1) GE NÅGON EN HJÄLPANDE HAND

Lustigt nog är de goda gärningar som är några av de allra enklaste att göra, också de som är lättast att glömma bort när vi önskar att det fanns något vi kunde göra för någon. Något så enkelt som att ge någon en hjälpande hand kan för dem vara så stort att det bokstavligen förändrar deras syn på tillvaron. Oavsett vad du gör för att hjälpa till kan du vara ganska så säker på att du lättat deras börda för ett ögonblick och fått dem att känna sig en smula bättre, eller kanske rent av riktigt glada, ett stund.
I London, där jag bor, kan folk vara rätt så oförsonliga om någon står på fel sida av rulltrappan, eller håller bussen några sekunder längre än nödvändigt. Därför var jag ganska så nervös när jag skulle försöka ta mig till jobbet i rullstol. Aldrig hade jag kunnat ana att min tro på mänskligheten skulle få sig en återställare den där allra första morgonen, men det var precis vad som hände. Den vänlighet jag möttes med, och alla hjälpande händer som sträcktes ut, när jag tog mig från Östra London till Heathrow meddelst buss, tunnelbana och tåg var sannerligen hjärtevärmande. För första gången i mitt liv gav morgonpendlingen mig så många skäl att le att det gjorde hela min dag.
Tror du att du skulle kunna sträcka ut några (fler) hjälpande händer? Här kommer några förslag du kanske kan prova:
- Håll upp dörren för den som kommer efter dig även om de verkar fullt kapabla att göra det själva. [1]
- Erbjud dig att sitta barnvakt åt föräldrar som ser ut att behöva en ledig natt, eller att ge en nybliven förälder ett handtag med matningen så att de kan få sova några timmar. Eller en natt. [2]
- Skotta uppfarten åt äldre grannar och/eller andra som kan ha svårt att göra det själva. Att hjälpa till med att slå gräsmattor, kratta löv, klippa häckar och dra fram soptunnor är andra idéer som kan vara värda att prova.
- Hjälp någon som fått stopp längs vägen, plocka upp en liftare eller erbjud dig att ge någon skjuts.
- Erbjud dig att uträtta ärenden som att hämta/handla matvaror eller gå till apoteket/posten åt en äldre, funktionshindrad eller ensamstående vän, granne eller bekant. Detta är en särdeles bra idé under en pandemi, extrema väderförhållanden, semestersäsonger o.s.v.
2) DELA MED DIG AV VAD DU HAR

Den andra typen av goda gärningar jag kom att tänka på är också en som många lätt förbiser. Eller så kanske de tycker att det känns genant att ge bort sitt överskott. Sina “gamla grejer.” Men faktum är att vi alla har saker omkring oss som vi inte behöver, eller som vi aldrig kommer (oss för) att använda. Saker som kan göra världens skillnad för någon annan.
Att vara vänlig, eller att ägna sig åt välgörenhet, kan innebära så mycket mer än att lägga pengar i en låda; eller att sätta upp en månadsbetalning till något gott ändamål. Du skulle kunna hjälpa någon just nu, någon som bor eller arbetar nära dig, bara genom att gå igenom ditt skafferi och stoppa ner allt du vet att du inte kommer att (ha tid att) äta i en låda och donera det till någon du känner som skulle kunna behöva ett tillskott, till ett soppkök eller din lokala kyrka/intresseförening. Till exempel.
Här är några fler exempel på saker du kan göra för att dela med dig av det du har:
- Donera kläder, skor, leksaker och mat. Gå igenom din garderob, dina lådor och alla andra ställen där du förvarar kläder och skor. Ta på dig dina bästa Marie Kondo-glasögon och donera allt du inte gillar, allt du vet att du inte kommer ha på dig och allt som inte ger dig någon “gnista av glädje.” Gör detsamma med leksaker, böcker och annat du har liggande till ingen nytta. Ge bort det till någon du känner, lämna dem i en second-handbutik eller kontakta din lokala kyrka/intresseförening och fråga om de tar emot donationer. Du kan även sälja dem på ebay, facebook eller loppis och donera pengarna till någon, eller något, du bryr dig om.
- ”Adoptera” ett barn, en grupp barn eller en hel familj under semestern, för året eller för evigt. Skäm bort dem med överraskningar, små gåvor, kort och särskild uppmärksamhet vid födelsedagar och andra speciella tillfällen. Eller bara för att du kan. [3]
- Ordna, eller delta i, en insamling genom att springa (eller gå) ett 5K-lopp eller någon annan typ av sponsrad aktivitet. Be familj, vänner, kollegor etc att donera och hjälpa till genom att lägga upp länkar till din donationssida på facebook och andra sidor.
- Be om att få donationer till ett välgörande ändamål istället för presenter till dina födelsedagar, bröllop, jul etc. Fundera på att göra detsamma när du dör genom att skriva ner det i ditt testamente.
- Volontera på ett vårdhem, ett center för hemlösa, ett soppkök, ditt barns skola eller var som helst du kan tänka dig att fråga om de behöver hjälp. Du kan även fråga personer du tror/vet behöver hjälp på ett eller annat sätt, som exempelvis tiggaren utanför ICA eller din gamla granne.
3) VAR GODHJÄRTAD OCH SKICKA VIDARE

Skicka vidare är det svenska namnet på romanen Pay It Forward av Catherine Ryan Hyde. Den bearbetades och blev till en film där en väldigt ung Haley Joel Osment spelade Trevor McKinney; 11-åringen som startade en goodwill-rörelse som en del av ett skolprojekt. Men att skicka vidare är mer än en bok och en film – det är också ett konstruktivt sätt att sprida vänlighet omkring sig bara för att.
Att vara godhjärtad är inte bara något de rika och berömda kan pyssla med. Du behöver inte ha mycket för att kunna skicka något vidare. Allt du behöver är en vilja att göra gott utan att få något tillbaka. Annat än tillfredsställelsen av att ha gjort något fint. Vilket, som vi lärde oss i förra inlägget är bra för vårt mentala och fysiska välbefinnande.
Så, vad kan vi hitta på att göra för att skicka en god gärning vidare? Tja, här är fem exempel till att börja med:
- Betala för personen bakom dig i kön på kafeterian eller snabbmatsrestaurangen. Men berätta inte för dem att du gjorde det! Låt istället personen vid kassan vara den som levererar överraskningen. Alternativt kan du dubbla den goda gärningen genom att betala för ett mål, eller kaffe och en smörgås, och be kassören ge det till någon kund de tror skulle uppskatta det. På så sätt får två personer glädje av din gåva – den som får ett gratis mål mat och kassören som får göra någon glad.
- Stoppa in ett mynt i någons parkeringsmätare (eller köp en biljett och sätt den på rutan) om du ser att deras tid är slut.
- Tejpa några mynt (och en skicka-vidare-lapp?) på en parkeringsmätare, varuautomat eller tvättmaskin.
- Betala för, eller bidra till, någons lösen på pantbanken. Antingen för att ge dem mer tid att lösa ut sin klenod eller för att täcka hela deras skuld. Be pantmäklaren ringa dem och förmedla den goda nyheten. En bra idé kan vara att fråga mäklaren om de kan föreslå någon de tror verkligen behöver hjälp.
- Gör något för en hemlös person (eller någon annan du tror kan behöva det) som någon annan en gång gjorde för att hjälpa dig.
4) ÄVEN DEN MINSTA AV GESTER...

Något jag ofta har hört människor säga är att de inte har råd att dela med sig eller vara generösa. Eller att de inte har tid för välgörenhet och att erbjuda andra en hjälpande hand. Som tur är kan jag vid dessa tillfällen ge även de mest tveksamma en god nyhet: Vänlighet behöver inte kosta ett öre och det kan erbjudas på ett ögonblick. Eller två. Du har både råd och tid.
Även den minsta gest kan ha stor inverkan på en annan människas dag. Eller hela deras liv. Visste du att vissa människor kan gå dagar, eller till och med månader, utan att någon enda människa ler mot dem? Eller att vissa (särskilt män) sällan får några komplimanger? Har du någonsin försökt att köra dig själv i rullstol eller navigera en barnvagn uppför en gågata i rusningstid? Då förstår du hur mycket en hjul-funkis eller en barnvagnschaffis uppskattar när någon viker undan för dem.
Det finns oändligt många små gester du kan erbjuda, men här är de fem första jag kom att tänka på:
- Le mot någon du möter på gatan. Försök att hälsa genom att säga hej, goddag, godkväll eller vad som passar bäst för situationen och/eller den tid på dagen det är om du kan. Det spelar ingen roll om du inte känner dem. Faktim är att ett leende och en hälsning kan ha ännu större inverkan på någon du inte känner.
- Ge någon en komplimang eller ett råd. Jag vet att vissa kommer att passa på att säga att detta inte längre anses vara ett socialt acceptabelt beteende, men de har fel. Visst, det är sant att vissa människor upplever komplimanger eller råd som kränkande, eller stressande. De kanske säger att de inte uppskattar gesten och inte vill ha några komplimanger eller goda råd. Och det är ok. De har all rätt att freda sig själva och sätta de gränser som passar dem. Men det betyder inte att vi andra måste sluta vara artiga. [4]
- Släpp någon före dig i kön. Låt personen bakom dig i kassakön gå före. Speciellt om de bara har några få saker medan du har en full kundvagn.
- Ställ tillbaka din kundvagn innan du lämnar/kör iväg från affären.
- Säg bara ”förlåt” när du har fel. Jag svär: det gör inte ont.
5) VAR MILJÖVÄNLIG OCH RÄDDA JORDEN

Även om vissa superrika människor och politiker inte gärna vill att vi pratar om det, är vår planet verkligen i behov av räddning. Att tänka på klimatet och vara miljövänlig är att göra goda gärningar för Gaia, Moder Jord, Tellus eller vad du föredrar att kalla vårt hem i detta universum. Miljökrisen är verklig och alla behöver vi ändra våra vanor och vårt beteende om vi vill att våra barn och barnbarn ska kunna leva sina liv i någon form av frid och välstånd.
Alla handlingar, eller gester, som hjälper vår planet räknas som goda gärningar. Det är att vara vänlig mot både jorden och dig själv, människorna omkring dig och dina barn och barnbarn. Eller dina syskonbarn och deras framtida barn. Det här är vårt enda hem och vi måste hjälpas åt att bevara det. Visst, det finns länder som är större syndare än andra när det gäller luftföroreningar och och andra miljöhänsyn, men det betyder inte att vi kan luta oss tillbaka och säga att detta är deras problem.
Några av de otaliga saker vi kan göra (mer av) i vårt dagliga liv är att:
- Plocka upp skräp varje gång du går ut. Oavsett om du är på badstranden, ute i grannskapet, i din favoritpark eller bara på en helt vanlig promenad/joggingtur kan du alltid plocka upp något skräp. Gör en sport av det! Har du hört talas om plogging? Det är ge sig ut på en kombinerad jogging- och skräpplockartur. Gärna med barnvagn. Har du barn? Ta med dem på “skattjakt” en gång i vecka och belöna dem om de lyckas fylla en påse, eller plocka upp ett visst antal skräp. Ta även med dem till återvinningen och visa var de saker de hittat här hemma.
- Plantera ett träd. Gör det på din egen mark om du har turen att äga en fastighet där du kan plantera träd. Om du inte kan göra det själv finns det många organisationer, som till exempel Läkarmissionen, Viskogen och Regnskogsföreningen som kan göra det åt dig. Allt du behöver göra är att köpa trädet, dvs. donera en slant för att täcka kostnaden, och sedan gör de resten.
- Cykla eller gå till jobbet. De flesta av oss reser på sätt som varken är ekonomiska eller miljövänliga. Försök att minska ditt koldioxidavtryck genom att cykla eller gå så ofta som möjligt. Det gynnar din hälsa samtidigt som det gör nytta. Om du har långt till jobbet kan du kanske gå eller cykla en del av vägen? Stig av en station/hållplats eller två tidigare, eller gå till nästa stopp innan du påbörjar din resa. Om du måste ta bilen kanske du kan samåka med några kollegor? Eller någon som arbetar i samma område som du. Om du inte arbetar kan det fortfarande finnas resor du skulle kunna göra på ett bättre och hälsosammare sätt.
- Mata fåglarna. Särskilt under vintern behöver de, och många andra vilda djur hjälp att hitta mat. Läs på om din lokala fauna och ta reda på om det finns några arter där du bor som är utrotningshotade. Vad kan du göra för att hjälpa dem? Stödja en organisation eller göra något själv? Det finns också djur runt om i världen, som orangutangerna i Borneo, de afrikanska och asiatiska elefanterna eller kanske rent av hundarna på Kreta. Djur över hela världen behöver vår hjälp, så du kan enkelt hitta en viss art eller sak att stödja. Men du! Glöm inte de du har närmast.
- Skär ner på plastanvändningen! Detta är ett annat kontroversiellt område. Ja, det är sant att många funktionshindrade är beroende av sugrör, men det betyder inte att vi ska sluta leta efter alternativ som inte är gjorda av plast. Eller att vi bara ska fortsätta använda plastprodukter så att ingen ska behöva känna sig “skammad.” Vi måste minska användningen av plast och vi måste se till att stoppa plastpåsar, sugrör och snören etc. från att hamna i våra hav eller på andra platser där djur kan skadas, eller rent av dödas, av dem. Vilket är en annan god orsak att prioritera skräpplockning. Fundera på vad du kan göra för att skära ner på ditt plastanvändande. Du vet att det är en bra idé.
6) GÖRA GODA GÄRNINGAR PÅ JOBBET?

Om du har turen att ha ett jobb att gå till, och att kunna arbeta, kan du göra goda gärningar på jobbet. Det spelar ingen roll vad du gör för att försörja dig, eller var i hackordningen du befinner dig – du är fortfarande en viktig kugge i ett större maskineri. Det är lika sant i organisationer med tusentals anställda som i småföretag med färre än tio. Du är, kort och gott, ett kugghjul. Eller en pusselbit. Och du har ett ypperligt ställe att praktisera goda gärningar på.
På den tiden jag gjorde detta i klassrum och föreläsningssalar var det här det område de flesta hade invändningar mot. Att deras lönegrad inte precis uppmuntrade till generositet var den vanligaste undanflykten. Dylika dumheter besvarade jag då som nu med: Pish, tosh och poppycock! Att arbeta för mindre pengar än vad du tycker att du förtjänar är alltid trist, men bristande arbetsglädje eller missnöje med en arbetssituation (ämnen vi kommer att hantera i framtida teman) är inte en giltig ursäkt, eller anledning, för att vara en dålig arbetskanrat. Dessutom finns det aldrig någon god orsak att låta andra människor diktera våra känslor eller handlingar. Du kan vara den du strävar efter att vara här och nu.
Vänlighet och goda gärningar på jobbet är oljan som smörjer kuggarna och håller dem i någon form av synkroniserad rörelse. Här har du några förslag på saker du kan göra för att hjälpa till att smörja maskineriet, bidra till arbetsglädjen och göra din arbetsplats ett trivsammare:
- Bjud en kollega/assistent/anställd (inte chefen!) på något. Ta med en varm/kall dryck, en bit frukt, en smörgås eller en eftermiddagssnack som en proteinstång eller påse nötter och bjud någon du gillar. Eller någon som kan behöva en liten uppmuntran.
- Ta med en kaka, en låda munkar eller ett fruktfat som alla kan vara med och dela på till fredagsfikat.
- Erbjud en ny kollega en rundtur på arbetsplatsen, eller bjuda in dem att sitta med dig vid lunchbordet. Visa dem hur slipstenarna dras, men förmedla inte något skvaller. Föregå med gott exempel och var den kollega du önskar att du själv hade haft när du var ny.
- Vet du vem som städar din arbetsplats? Såvida det inte är du själv, ta reda på vem det är och vad hen heter. Se till att underlätta deras arbete genom att plocka undan efter dig och inte lämna skräp omkring dig. Bjud på ett leende och en hälsning när du ser dem. Städar de efter din arbetstid? Lämna en lapp någon gång, eller en liten överraskning.
- Erbjud dig att hjälpa en kollega som går på knäna, eller som kan behöva en liten uppmuntran.
7) LYSSNA PÅ NÅGON SOM BEHÖVER FÅ PRATA

Precis som det finns människor som sällan får se ett vänligt leende eller känna en vänskaplig hand, så finna det många som önskar att de hade någon att prata med. Att de kunde få ventilera och prata om drömmar, rädslor, bekymmer och vardagsliv. En del bor ensamma och träffar inte särskilt många människor. Andra har såväl familj och bekanta som arbetskamrater, men de upplever ändå att ingen ser dem eller lyssnar på dem.
Att ge någon möjlighet att få “prata av sig” är en vänlighet som inte kostar ett öre. Däremot kan det ta lite tid (de måste få tala utan att bli avbrutna) och vara känslomässigt dränerande. Denna typ av vänlighet är det kanske bäst att du sparar till dagar när du känner dig stark och har tid att sitta ner och verkligen lyssna.
Nu kanske du tror att detta är ett exempel på goda gärningar du bara kan göra för människor du känner väl, men det är inte sant. För många människor kan det vara lättare att öppna upp och tala med en (relativ) främling än någon som känner dem väl. Här är några förslag du kan fundera på:
- Ta dig tid att verkligen lyssna på någon som har en dålig dag. Fråga “Är du ok?” eller “Hur är det?” och visa att du är bryr dig om vad de säger.
- Besök ett vårdhem, ett sjukhus eller ett servicehus för äldre eller funktionshindrade och spendera lite tid med dem som sällan får besök. Se dock till att kontakta stället först och ta reda på hur sådana besök låter sig göras. Du kan behöva gå igenom en volontärgrupp eller en lokal kyrka/förening eftersom många ställen har strikta säkerhetsåtgärder. Ett annat alternativ är att posta på facebook eller andra sociala medier och låta dina vänner veta att du är tillgänglig för sådana besök. Många bor långt ifrån äldre släktingar och vissa kan önska besök för sig själva.
- Titta till in en äldre/funktionshindrad granne, eller kanske en ensamstående förälder, för att se om de är ok. Stoppa en lapp i deras brevlåda, dela ut små kontaktkort med dina uppgifter och information om hur du kan stå till tjänst, eller sätt upp ett litet flygblad i din lokala butik eller på bibblan.
- Fråga någon “Hur mår du?” och lyssna, verkligen lyssna, på deras svar. Ställ följdfrågor och visa att du är intresserad genom att delta i samtalet och upprepa saker de säger. [5]
- Avbryt inte! Något av det mest frustrerande för den som sällan får tala (till punkt), eller som har någon form av tal- eller minnesstörning, är att bli avbruten. Låt dem söka efter ord eller förklara sig som de vill själva och motstå frestelsen “att hjälpa” genom att fylla i deras meningar.
8) LÄMNA BESKED OCH LÅT DEM VETA

Att skicka meddelanden utan att använda telefonen eller datorn har blivit något sällsynt i vår tid. Och när jag pratar om att lämna besked i det här sammanhanget tror de flesta att jag menar “framföra dåliga nyheter.” Nej, detta handlar om att låta någon veta att du tänker på dem. Att du ser dem. Det handlar om att få människor omkring dig att känna sig sedda, hörda och värdefulla.
I denna vår värld där allt ska gå så fort har de enkla gesterna, som att lämna en (vänlig!) lapp eller skicka ett litet kort, nästan glömts bort. Men det betyder inte att vi behöver glömma allt vi lärt oss om den ädla konsten att sätta penna till papper och låta tanken flöda. Det är fullt möjligt att vi behöver det mer än någonsin nu. Ta dig en titt på exemplen här nedan och fundera på hur du skulle lysa upp någons dag om du kunde:
- Skicka någon ett kort utan anledning. Bara för att låta dem veta att du tänkte på dem.
- Lämna vänliga/glada små lappar där de kan “göra någons dag.” Det kan, till exempel, vara för att uppmuntra kroppsacceptans i omklädningsrummet på gymmet, badhuset, skolan eller klädaffären. För att muntra upp kollegor på jobbet (peta ner lappar i skrivbordslådor, fickor, verktygslådor etc.), eller folk du ändå ska posta något till.
- Sätt en lapp på vindrutan på grannarnas, eller kanske arbetskamraternas, bilar. Eller, för all del, på parkeringen utanför mataffären en fredageftermiddag. Snyggt parkerat! Hoppas att du har en bra dag! Trevlig helg! Ville bara säga hej och berätta att jag tycker du rockar! Ville bara säga att jag saknar dig och hoppas du mår bra! Vad du kan skriva beror, så klart, på om du känner dem eller inte. Ett alltför privat eller personligt meddelande kan upplevas som obehagligt om det kommer från en främmande människa.
- Avskedshälsningar. Innan en vän flyttar/ kollega slutar etc. kan du skriva ner receptet på den där kakan du vet att de gillar; en fin dikt eller ett citat/ordspråk som är speciellt för dem (eller som du förknippar med dem). Andra förslag är ett foto av er två tillsammans, eller kanske ett brev där du berättar om ditt favoritminne från er tid tillsammans eller något du är tacksam att de lärt/givit dig.
- Skicka kort på speciella dagar och tillfällen. Skicka dem för att säga tack för en gåva eller en tjänst, för att önska någon som är sjuk god bättring (förutsatt att de kommer att bli bättre), eller för att gratulera/berömma/beklaga.
9) SÄGA TACK, SNÄLLA OCH VAR SÅ GOD

Tack, snälla och varsågod kan mycket väl vara de tre ord som mer än några andra avslöjar hur gammal jag är. Några av mina barn protesterar när jag tackar för något de tycker är självklart att de gör (som att diska eller hjälpa mig med mina toalettbestyr), och jag har märkt att detta inte direkt är något ovanligt bland yngre människor.
Det är som om de tycker att artighetsfraser bara behöver tillämpas i situation där någon har gjort något extraordinärt som de minsann inte alls hade behövt göra. Sickna dumheter! Vad för slags värld kommer våra barnbar att leva i om människor börjar ta varandra för givet och ett enkelt tack eller snälla är något du bara hör någon enstaka gång? Nej minsann, här är det jag som lägger ner handrabben och föreslår att vi alla ser till att:
- Säga tack, snälla” och varsågod (och se till att vi verkligen menar det) varje gång det passar sig att göra det. När vi ber om något säger vi snälla. Om vi får något, eller om någon gör något som gagnar även oss, säger vi tack. Och när vi är den som ger-gör något säger vi varsågod. Vad tror du om det?
- Lämna generöst med dricks eller betala för en måltid/efterrätt/dryck eller kanske ett presentkort för ett väl utfört arbete/extra trevligt bemötande. Detta gäller speciellt för människor som arbetar inom servicebranschen, som serveringspersonal, chaufförer, kassabiträden etc. Jovisst, de gjorde ju “bara” sitt jobb, men när vi visar uppskattning för den service vi får är det mer troligt att vi får bra service ävven nästa gång. Och som grädde på moset bidrar vi till att nästa kund kanske får en bättre service av en gladare människa, så det blir som en skicka-vidare-gärning också.
- Skicka hjälppaket till våra frontlinjearbetare (sjukhuspersonal, lärare, brandmän, förare etc), till FN-soldater eller till välgörenhetsarbetare hemma och utomlands för att tacka för deras insats. Låt dem veta vad det betyder för dig att de är där och gör det jobb de gör.
- Tack dina äldre med små överraskningar. Såvida de inte har det väldigt dåligt ställt, eller har speciella behov, behöver gamla människor sällan fler saker. Bjud istället hem/ut dem på middag, gör en vlogg varje vecka så att de kan få ta del i ditt/ert liv och se vad du/ni har för er. Skicka blommor eller matvaror; eller erbjuda dig att hjälpa till med vissa sysslor eller att uträtta ärenden åt dem. Ett handgjort checkhäfte med några “förifyllda” och några ospecificerade belopp kan vara en rolig idé, speciellt om det kommer från barnbarnen.
- Kontakta människor från förr vars närvaro i ditt liv lämnade ett särskilt avtryck. Om du inte kan skicka ett brev till dem kanske du kan göra en video eller skriva ett blogg/facebook/instagraminlägg om dem och be dina vänner och bekanta att hjälpa dig att skicka meddelandet vidare.
10) VÅGA VISA DINA KÄNSLOR

Nästan alla förslag jag listat här ovan är goda gärningar du kan utföra för kompletta främligar, vänner, kollegor och bekanta. Du kan naturligtvis öven sprinkla dem över dina nära och kära, men de skrevs främst för att ge dig så många förslag som möjligt även om du är en ensamvarg på en främmande plats där du inte känner en kotte. Jag ville se till att täcka så många baser som möjligt så att ingen skulle säga att de inte kunde vara med.
De sista fem förslagen tänkte hag dock ägna specifikt åt de som står oss allra närmast. De som betyder mest i hela världen för dig. Jag tänker mig att det skulle kunna vara en romantisk eller affärspartner, en (mor-/far-) förälder, ett barn, en bästa vän eller, för all del, ett älskat husdjur. Dessa goda gärningar lämpar sig därför mindre väl för någon du inte har mycket varma, och besvarade, känslor för:
- Unna dem frukost på sängen och/eller en lång lat sovmorgon (eventuellt med tillhörande kramkalas om det är en sådan relation).
- Ta över deras sysslor för (en del av) dagen, helgen eller veckan. Gör det inte för länge bara, annars slutar det med att din goda gärning blir till en ny vana som snart tas för givet. Och det blir ju ingen gladare av. Gör det åt ett barn, en partner, en vän eller vem som helst egentligen, men tänk på att gesten måste stå i någon slags relation till det band ni har till varandra. Mata hunden, ta hand om tvätten, plocka undan efter middagen eller uträtta ärenden. Tiden du sparat åt den älskade kan ni kanske ägna åt att göra något trevligt tillsammans istället.
- Måste ni vara ifrån varandra? Skicka en låda med deras favoritgodis, ett hjärtligt brev där du berättar hur mycket de betyder för dig eller något annat du tror att de kommer att gilla. Låt dem veta att de alltid är nära i ditt hjärta även om de är långt borta.
- Överraska dem med en fin middag, en temadag eller en familjepicknick. Gör alla arrangemang i förväg, välj en tid och ett datum när du vet att de är lediga och njut av stunden tillsammans. Om du är orolig för att de kommer att boka in något annat kan du alltid lura dem genom att blocka av tiden för ärenden, en resa till svärisarna eller något annat de vet att de inte kan prata sig ur.
- Ge dem ett spa-paket som ni kan dela på. Du kan göra det super lyxigt genom att boka in er på ett spa eller ett hotell med någon form av spa-anläggning. Eller så gör du det till en betydligt billigare, men minst lika meningsfull, upplevelse på hemmaplan. (Skicka bort barnen eller muta dem om du måste. Förutsatt att de inte ska vara med på kropps- och själavården vill säga.) Du kan inkludera saker som massage, manikyr/pedikyr, hårvård etc. Stäng av telefonerna, slå på värmen, tänd några (doft-) ljus och duka fram en bricka med godsaker. En fruktfat kanske? Någon icke illaluktande fingermat? En trevlig drink? Lägg till detta ett urval av krämer, tvålar, oljor och annan utrustning som kan komma till användning och vips så har du ett hemma-spa. Oavsett om ni åker bort eller stannar hemma föreslår jag att ni skriver ut en lista med så kallade bujo-punkter för egenvård (self care). De kan hjälpa er att hålla konversationen fokuserad på frågor som ni sällan har tid för annars och hjälpa er att komma närmare varandra.
SKA VI SÄTTA IGÅNG DÅ, KANSKE?
Det blev ju en ganska bra lista det där, om jag får säga det själv. Nu har vi tittat igenom 50 förslag på goda gärningar och pratat lite om vad de innebär och varför eller hur de spelar roll. Jag hoppas att du hittade åtminstone några saker i listan som du kan tänka dig att prova.
För att komma igång, föreslår jag att du börjar med att gå igenom listan igen och skriva ner, eller stryka under, det du vill prova. Välj några stycken, eller hitta på några egna förslag, och gör en lista över vad ska vill göra och vem/vilka som ska bli de lyckliga mottagarna av dessa goda gärningar.
När du vet svaren på vad och vem/vilka är det bara när du behöver veta för att kunna sätta igång. När är den bästa tiden och veckodagen att göra detta? Och hur, exakt, ska det gå till? Vad har du för plan? Så snart du har alla detaljerna klara för dig kan du börja. Och jag lovar att det kommer att vara lättare än du kanske tror. Ta bara den du tror kommer att vara enklast och börja där. Gör det bara och känn efter hur det känns.
Nästa inlägg handlar om det faktiska genomförandet av alla dessa goda gärningar och vad du bör vara uppmärksam på. Fram till dess, börja att öva och kom ihåg att: a) Precis som med alla färdigheter blir man bättre ju mer man övar; och b) Vi gör inte nödvändigtvis goda gätningar för andra på grund av vilka de är. Vi gör det på grund av vem vi är och vem vi vill vara.
Tack för idag, min vän. Jag hoppas att din vecka blir fridfull och fruktbar.
// Evalena🌱
PSSST!
- Det är bara att inse att inte alla människor kommer att uppskatta din vänlighet. Och det är helt okej. Det viktiga är att du inte låter det hindra dig från att göra goda gärningar. Att låta vänlighet bli en grundläggande värdering och goda gärningar något du väljer att prioritera i ditt dagliga liv handlar om dig och ditt liv. Det är inget du gör för att få något tillbaka. Om någon ber dig att inte hjölpa, eller vara snälla mot dem, kan du bara önska dem en god dag och gå vidare. Du kommer att hitta långt många fler som uppskattar och vill ha din hjälp, så ibland får du lov att tänka att den glädje jag skrev skulle reflektera tillbaka på dig inte nödvändigtvis kommer att komma från det håll du trodde. Men kommer gör den.
- Det här är (i regel) inget du kan erbjuda människor du inte känner väl. Föräldrar kan vara mycket selektiva och rent av misstänksamma när det gäller att låta människor komma nära deras barn. Och det är ju precis så det ska vara. Även föräldrar som känner dig väl kan avvisa ett erbjudande om hjälp med barnen, men de kan fortfarande uppskatta tanken bakom ditt erbjudande. Det är även möjligt att de återkommer för att acceptera erbjudandet senare. En bra idé kan vara att låta dem veta att de alltid är välkomna att höra av sig till dig om/när det finns något du kan göra för dem.
- Att ”adoptera ett barn, en grupp med barn eller en hel familj” kan vara juridiskt möjligt, men i den här artikeln talar jag om ett mer spirituellt engagemang. Som självfallet måste baseras på ömsesidigt samtycke, såvida du inte föredrar att vara någon slags hemlig jultomte, eller god fe för dem. Tänk på att gränsen mellan vad folk kan uppskatta som godhet och obehagligt från en främmande människa kan vara hårfin. Det bästa för alla inblandade är om du kör med så säkra och öppna kort som möjligt. Vet du inte var man kan hitta adopterbara människor? Fråga i din lokala kyrka eller förening, prata med dina kollegor, skriv inlägg på sociala medier o.s.v. Det finns alltid folk som behöver någon som du i sitt liv . det gäller bara att hitta dem.
- Se punkt 1 ovan. Men observera att bara du kan avgöra vad för slags människa du vill vara och vilket slags liv du vill leva. Om någon undanber sig din vänlighet är det inte (nödvändigtvis) en återspegling av vem du är eller vad du gör. Det är bara att se det som en erfarenhet, gå vidare och fortsätta arbeta med att bli en snällare och gladare person. Lägg inte så stor tonvikt på hur pass mycket ros eller ris du får för det du gör – det har du ingen nytta av. Se dig själv som en atlet i träning för ett OS eller marathon istället. Då blir det lättare att minnas att all träning kommer med bättre och sämre dagar.
- Det finns mycket att lära sig om samtalsteknik och vi kommer att återkoppa till det framöver. ill du veta mer om de som avses här så pratar jag om aktivt lyssnande och spegling. Det kan du googla om du vill läsa mer.

Efter 25 år som anonym amatörbloggare på diverse gratisportaler bestämde sig Evalena Styf för att satsa på att bli proffs. Hon skulle samla ihop mer än 40 års skrivande av skiftande karaktär och tapetsera en hel vägg med sina alster. Snart nog visade det sig dock att detta var en omöjlig uppgift; en enda vägg kan inte rymma tusentals texter. Det blev början på M/S Resilience: fantasiskeppet där allt får plats, allt är möjligt och alla får vara med.
Evalena skriver främst om personlig och professionell utveckling; om att våga satsa på sina drömmar; och om hur man kan fortsätta leva och älska när allt känns hopplöst. Ur ett stormande hav av livsöden och äventyr fiskar hon upp ett brett utbud av ämnen, minnen och historier. Dessa tillagar hon sedan med omsorg, och av kärlek till det skrivna ordet, innan de, till sist, serveras på de olika bloggar som tillsammans bildar det skepp vars namn är ett av Evalenas främsta karaktärsdrag. Uthållighet.
VAD KUL ATT DU ÄR HÄR! VAD VILL DU GÖRA NU?
DAGENS FRÅGA?
Har du några förslag på goda gärningar vi kan lägga till i listan?
Har du provat någon av de goda gärningar som jag listade här ovan? Eller har du måhända provat något jag inte tänkte på som vi kan lägga till i listan? Jag skulle gärna vilja höra vad du gjorde, hur det gick och hur det fick dig att känna dig. Om du har en stund över kan du kanske vara snäll och glida in i kommentarsfältet här under och berätta. Om du inte vill att ditt svar ska synas på sidan börjar du med ordet ANONYM. Då stannar det du skriver mellan oss.
HJÄLPA TILL?
DELA & GILLA
Vill hjälpa Växthuset nå ut till fler läsare kan du dela och gilla inlägg på pinterest, sociala medier och/eller i andra sammanhang. Tagga mig gärna när du gör det, så jag får möjlighet att tacka för hjälpen.
Kom ihåg att dela antingen med en länk tillbaka till sidan (det finns knappar för det överst på sidan). Använder du någon av mina texter i andra sammanhang lägger du till en källhänvisning som innehåller författarnamn, titel samt var och när det publicerades.
Det kan till exempel se ut så här:
Styf, Evalena. 2020. Namn på blogginlägget. Växthuset. [Blogg] 1 januari. http://frkstyf.com/ÅÅÅÅ/MM/DD/namn-pa-inlagget/ (Hämtad YYYY-MM-DD).
FÖLJA & PRENUMERERA
Du kan även hjälpa Växthuset genom att följa mig på sociala medier och gilla-dela-kommentera när jag postar något nytt.
För närvarande kan du hitta Växthuset på facebook, på instagram och på twitter. På pinterest har jag bara ett konto på engelska, men där finns även så kallade boards där jag lägger upp en ny pin för varje nytt blogginlägg på svenska. Här hittar du min coachingrelaterade pinterest; men jag har också en hel massa spännande samlingar med allt från matlagning och hemmafixartips till resmål och språkråd på Evalenas pinterest.
Månadsmailet rullar igång i början av 2021, men du kan prenumerera redan nu om du vill vara säker på att inte missa något. Alla som prenumerar innan nyhetsbrevets början kommer att få en liten present eller två efter att första månadsmailet skickats ut.
TACK FÖR HJÄLPEN
Som blivande proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt just nu är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att följa med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan locka hit tillräckligt många för att google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.
Om du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va? =)