2.1 Veckoutmaningar

50 GODA GÄRNINGAR SOM SPRIDER GLÄDJE OCH ÖKAT VÄLBEFINNANDE

50 Goda Gärningar instagram pin

50 exempel på goda gärningar som kan glädja någon idag.

Har du provat någon av dessa tidigare?

Eller har du några som vi borde lägga till i listan?

Häng med så fortsätter vi utforska tema: vänlighet tillsammans

och fortsätter förberedelserna för vår kommande veckolånga utmaning.

50 GODA GÄRNINGAR

Förra veckan öppnade jag dörren till Växthusets foajé och startade den här bloggen med en temavecka om vänlighet och en introduktion till begreppet goda gärningar. Eller Random Acts of Kindness (RAK) som det heter på engelska. Vi lärde oss om ”glada hormoner” och hur vänlighet, generositet och tacksamhet kan bidra till smärtlindring, stressreducering och ökad livsglädje

Idag fortsätter vi detta tema med att titta på exempel på goda gärningar. Jag har sammanställt en lista med 50 olika förslag på saker du kan göra för att glädja någon annan och öka ditt eget välbefinnande på kuppen. Den är självfallet inte komplett, men jag tänkte att den kanske kan inspirera och hjälpa oss att knåpa ihop en mer utförlig lista tillsammans.

Jag hoppas att du hittar något som tilltalar dig i dessa artiklar, och att du hakar på och ger den kommande veckoutmaningen en chans.

Tydliggörande: Vissa länkar här på bloggen är så kallade affiliate links och om du väljer att köpa produkter genom dem får jag en viss ersättning för det. Om du vill veta mer om hur dessa länkar fungerar och varför jag har valt att använda dem kan du klicka här.

1) GE NÅGON EN HJÄLPANDE HAND

Två apor sitter tillsammans. Den ena ger den andre en hjölpande hand och plockar löss från dess rygg.
   • Håll upp dörren för den som kommer efter dig även om de verkar fullt kapabla att göra det själva. [1]
   • Erbjud dig att sitta barnvakt åt föräldrar som ser ut att behöva en ledig natt, eller att ge en nybliven förälder ett handtag med matningen så att de kan få sova några timmar. Eller en natt. [2]
   • Skotta uppfarten åt äldre grannar och/eller andra som kan ha svårt att göra det själva. Att hjälpa till med att slå gräsmattor, kratta löv, klippa häckar och dra fram soptunnor är andra idéer som kan vara värda att prova.
   • Hjälp någon som fått stopp längs vägen, plocka upp en liftare eller erbjud dig att ge någon skjuts.
   • Erbjud dig att uträtta ärenden som att hämta/handla matvaror eller gå till apoteket/posten åt en äldre, funktionshindrad eller ensamstående vän, granne eller bekant. Detta är en särdeles bra idé under en pandemi, extrema väderförhållanden, semestersäsonger o.s.v.

2) DELA MED DIG AV VAD DU HAR

Dela med dig av vad du har: En låda fylld med kläder, leksaker och matvaror.

3) VAR GODHJÄRTAD OCH SKICKA VIDARE

SKICKA VIDARE: en hand pekar på texten pay it forward (skicka vidare) i guld

4) ÄVEN DEN MINSTA AV GESTER...

DEN MINSTA GEST: Tre unga kvinnor ler mot kameran.

5) VAR MILJÖVÄNLIG OCH RÄDDA JORDEN

VAR MILJÖVÄNLIG: någon håller jordklotet i sin hand och sköljer av det med rent vatten.

6) GÖRA GODA GÄRNINGAR PÅ JOBBET?

GODA GÄRNINGAR PÅ JOBBET: Någon sträcker ut en hand och hjälper sin kollega att nå toppen av berget. I bakgrunder syns dalgången och vi ser att de klättrat väldigt högt upp. Och länge, kan man kanske gissa sig till.

7) LYSSNA PÅ NÅGON SOM BEHÖVER FÅ PRATA

LYSSNA PÅ NÅGON: Ett litet barn sitter på huk på en stig och pratar med en vit liten hund som ser ut att lyssna uppmärksamt.

8) LÄMNA BESKED OCH LÅT DEM VETA

LÄMNA ETT MEDDELANDE: En kvinna i blå huvudbonad står lutad mot en vit tegelvägg och ser ut att skriva ett sms på telefonen. Hon ser glad ut.

9) SÄGA TACK, SNÄLLA OCH VAR SÅ GOD

ARTIGHETSFRASER: Någon håller upp en skylt där de textat say please and thank you (säg snälla och tack) i fina röda och svarta bokstäver.

10) VÅGA VISA DINA KÄNSLOR

VÅGA VISA DINA KÄNSLOR: En uppslagen bok vid vattenbrynet på en strand. Någon har vikt de mittersta sidorna till ett hjärta.

SKA VI SÄTTA IGÅNG DÅ, KANSKE?

PSSST!

Evalena Styf
M/S Resilience

VAD KUL ATT DU ÄR HÄR! VAD VILL DU GÖRA NU?

DAGENS FRÅGA?

HJÄLPA TILL?

Vill hjälpa Växthuset nå ut till fler läsare kan du dela och gilla inlägg på pinterest, sociala medier och/eller i andra sammanhang. Tagga mig gärna när du gör det, så jag får möjlighet att tacka för hjälpen.

Kom ihåg att dela antingen med en länk tillbaka till sidan (det finns knappar för det överst på sidan). Använder du någon av mina texter i andra sammanhang lägger du till en källhänvisning som innehåller författarnamn, titel samt var och när det publicerades.

Det kan till exempel se ut så här:

Styf, Evalena. 2020. Namn på blogginlägget. Växthuset. [Blogg] 1 januari. http://frkstyf.com/ÅÅÅÅ/MM/DD/namn-pa-inlagget/ (Hämtad YYYY-MM-DD).

Du kan även hjälpa Växthuset genom att följa mig på sociala medier och gilla-dela-kommentera när jag postar något nytt.

För närvarande kan du hitta Växthuset på facebookpå instagram och på twitter. På pinterest har jag bara ett konto på engelska, men där finns även så kallade boards där jag lägger upp en ny pin för varje nytt blogginlägg på svenska. Här hittar du min coachingrelaterade pinterest; men jag har också en hel massa spännande samlingar med allt från matlagning och hemmafixartips till resmål och språkråd på Evalenas pinterest.

Månadsmailet rullar igång i början av 2021, men du kan prenumerera redan nu om du vill vara säker på att inte missa något. Alla som prenumerar innan nyhetsbrevets början kommer att få en liten present eller två efter att första månadsmailet skickats ut.

Som blivande proffsbloggare tar jag mer än gärna emot all hjälp jag kan få, och det jag behöver mest av allt just nu är hjälp att utvidga min läsekrets. Jag vet att det kan vara svårt att få följare att följa med från gratisportalerna till en privat domän, men med din hjälp kanske vi kan locka hit tillräckligt många för att google och de andra sökmotorerna ska börja känna igen mig.

Om du läser, delar, gillar, kommenterar, följer och prenumererar blir jag galet glad och tacksam. Då jobbar jag bättre och det blir många fler blogginlägg skrivna. Bra va? =)

LÄSA MER?

KAN GODA GÄRNINGAR HJÄLPA MOT SMÄRTA OCH STRESS?
MEN HAR DU SETT PÅ GRÖNE? NU ÄR DET ALLT BRA NÄRA DU!
Nej men nu tycker jag det börjar likna ankskit
NEJ MEN NU TYCKER JAG DET BÖRJAR LIKNA ANKSKIT HÖRRNI