VÄLKOMMEN TILL MITT
PANDEMIPANIKSKYDDSRUM

If you don’t like something, change it.

If you can’t change it, change your attitude.

– Maya Angelou, American Author

Så, 2020 kändes lite svajigt i början. Å ena sidan såg jag fram emot att få sätta igång med mitt proffsbloggarprojekt. Å andra sidan var jag sjukt orolig över virusnyheterna som nådde oss från Kina. Jag hade jobbat hårt för att få ordning på allt jag behövde för att sätta igång med mitt Brexit-exit äventyr. 

Och vips så var Covid-katastrofen ett faktum… 🙄

Jag ska försöka sätta ord på vad detta har betytt för mig, men det får bli i ett senare inlägg. För stunden räcker det med att säga att det har lett till stora förändringar. Och inte av dett slag jag hade räknat med.

Den 16e Mars 2020, enligt order som skickades ut från Nummer 10 och vår nationella hälsovårdsinrättning, NHS, isolerade jag mig tillsammans med en betydande andel av Storbritanniens Spoonieverse-medborgare. Vi skulle hålla oss inlåsta i 12 veckor, sades det, och vi skulle få hjälp med livsnödvändigheterna. På något vis.

Jag antar att Boris och jag har väldigt olika uppfattning om vad det innebär att ha sina livsnödvändigheter tillgodosedda.

Det var tufft. Obeskrivligt tufft. Och det var så många faktorer som spelade in och gjorde saken än värre. I November 2020, var det något inom mig som gick sönder och jag föll ner i den näst djupaste avgrunden jag sett i mitt liv. Det var så djupt, och så mörkt där nere, att jag var tvungen att stänga ner all kontakt med omvärlden. Jag hade nått en punkt där det var omöjligt att hålla masken inför familj och vänner på utsidan.

Så, vad gjorde jag då? Jag ändrade mina planer. Jag satte Plan A på bakbrännaren, som vi säger här i Englandet, och kastade mig rakt in det som var tänkt att bli min efterrätt. Min belöning när jag lyckats få hjulen i Plan A att börja snurra. Samma dag som vi stängde dörren till yttervärlden hade jag börjat fila på den där efterrätten. Det som skulle bli min fristad för kreativt skrivande, blev istället mitt pandemiskyddsrum. Bloggen AsWeWrite dot com (AWW).

När sammanbrottet var ett faktum gav jag mitt skapande alter ego, Lïnnéa Lucifer, fria tyglar att sätta tänderna i ett valfritt skrivprojekt, och jag bestämde mig för att försöka hitta ett nytt sätt att närma mig berättarkonsten. Det gav mig en samling verktyg, ett förhållningssätt kanske man kan kalla det, att närma mig berättelserna med. Att gräva djupt in i texten och hitta nyanser, teman, berättelser och meddelanden bortom det uppenbara. Dessa linser och verktyg har jag haft nytta av i mitt arbete, men nu ville jag lägga dem år sidan. Nu ville jag hitta nya sätt att förhålla mig till texten. Nu ville jag hitta dess hjärta.

Vad är det egentligen som gör en berättelse bra? Vad gör en berättelse dålig? Och vad, om något, kan vi lära oss av att lyssna, verkligen lyssna, till historieberättaren? Dessa var några av de frågor jag skrev ner den där första dagen.

För att zooma in linsen ytterligare bestämde jag mig för att framför allt fokusera på fantasy, science fiction och genrefiktion. Jag började gå igenom alla möjliga teman och troper för att hitta en infallsvinkel, och det var framför allt en sak jag ville undersöka.

Vampyrhistorier.

Jag har aldrig förstått charmen med vampyrer. Vad det är som är så attraktivt med killar i spets och kajal. Nu hade jag ett bloggutrymme och ett mål: Jag skulle skriva mina egna berättelser, studera vampyrer och recensera populära berättelser.

Till dags dato har jag skrivit fler än 300 blogginlägg för AWW, och nästan 200 av dem har publicerats hittills. Jag har skrivit en blandning av praktiska skrivtips, recensioner, allmänna inlägg och en så sakteliga växande samling av wiki-artiklar.

Jag har också börjat publicera mina första utkast, både till en bokserie och andra historier, och hoppas kunna använda dem som undervisnings- och inspirationsmaterial framöver. Och kanske kan de ge någon annan mod och självförtroende nog att att börja dela med sig av sina berättelser.

I år satsar jag på extra allt. Arbetet bakom kulisserna är i stort sett avslutat och jag kan äntligen koncentrera mig på content creation. Innehållsskapande. Jag är inte ute ur avgrundsdjupet än, men jag har hittat någon slags axel där jag kan handskas med sociala medier, lägga ut mina alster till allmän beskådan. Det kommer att bli fler kapitel i år. Fler dikter. Jag kommer att diskutera berättandet i musik, video, film och spel, och det kommer att bli många fler inlägg om skrivkonsten. I will also start making more videos for my newly started YouTube channel.

Just a few words of warning…

I år satsar jag på extra allt. Arbetet bakom kulisserna är i stort sett avslutat och jag kan äntligen koncentrera mig på content creation. Innehållsskapande. Jag är inte ute ur avgrundsdjupet än, men jag har hittat någon slags axel där jag kan handskas med sociala medier, lägga ut mina alster till allmän beskådan. Det kommer att bli fler kapitel i år. Fler dikter. Jag kommer att diskutera berättandet i musik, video, film och spel, och det kommer att bli många fler inlägg om skrivkonsten. Dessutom har jag planer på att börja streama och spela in fler videos till min nystartade YouTube-kanal.

Några varningens ord innan du bestämmer dig för att besöka AsWewrite-bloggen…

Jag har satt en 18-års åldersgräns och en NSFW-stämpel (not safe for work) på bloggen. Det är så klart inget jag kan kontrollera, utan mer en slags varningstext. Jag har en tendens att vara “ful i munnen” och jag både skriver och diskuterar smut (sexuellt material) and erotik där. Inte enbart, inte ens i närheten, och jag postar inget pornografiskt material. Men det finns, och kommer att forstsätta finnas, inlägg på den bloggen som som innehåller teman och samtal som kan vara opassande/störande för barn och vissa vuxna. Utöver sex kan det, exempelvis, vara grafiskt våld, ätstörningar, mental och fysisk ohälsa, självskadebeteende och suicidförsök.

Med det sagt lever vi ju nu i en tid där Game of Thrones och Fifty Shades of Grey har blivit sånt man kan tala om kring matbordet. Det är, med andra ord, fullt möjligt att du finner min blogg vara rena vaniljbullen. Vat vet jag.

Hursomhelst, nu vet du att den finns och vad den innehåller, och du är hjärtligt välkommen över på en rundtur och en fika.

Puss å kram,

//Evalena 😘